Nep of echt ?

kersttak

Het is ieder jaar weer lastig. Kopen we een Nordmann –een boom die zijn naalden nauwelijks verliest- een geurende nobele spar (Abies nobilis) of een blauwspar, waarvan de blauwgroene naalden in het oog springen? Veel mensen breken zich er het hoofd niet meer over. Zij halen simpelweg hun kunststof exemplaar voor de dag, want de populariteit van deze neppers groeit nog altijd. Voor hen die twijfelen de voor- en nadelen van beiden op een rijtje:

 

Voordelen van een echte boom: een echte boom oogt vriendelijker en verspreidt een aangename geur. iedere boom heeft een eigen karakter en een exemplaar met kluit kan na gebruik hergeplant worden. Ongeveer de helft overleeft.

Nadelen van een echte boom zijn het naaldverlies en de brandbaarheid, zelfs impregneren helpt vaak niet afdoende. Ook het niet-duurzame karakter speelt een rol. Het kost jaren voordat een boom groot genoeg is, terwijl hij hooguit vijf weken meegaat.

Voordelen van een kunstboom: Een kwaliteitsboom is goed gevuld ,  gaat minimaal tien jaar mee en de naalden vallen niet uit. Een kunststof kerstboom (met certificaat) vat geen vlam .

Nadelen van een kunstboom: Een goede kunstboom is duur, het blijft een nepper en nieuwe bomen ruiken niet of onaangenaam. Daarnaast komen bij de productie en bij de verbranding van kunstbomen erg veel schadelijke stoffen vrij.

Nep of echt ?    de keus is aan u  ……..……

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.